Ако искате да изстискате още малко производителност от видеокарта, произведена от Nvidia и използваща фирмения драйвер, всъщност можете да го направите много лесно.

За  целта трябва да отворите като администратор файла /etc/X11/xorg.conf. Ако сте с УСУ, това става от файловия мениджър, като щракнете с десен бутон върху този файл и изберете „Отваряне като Администратор“. Можете да го направите и с команда:

sudo kate /etc/X11/xorg.conf

ако сте с KDE (УСУ 8.1), или

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

ако сте с GNOME (УСУ 7)

Ако споменатият файл не съществува, просто създайте празен текстов файл, в него поставете следния код, и го запазете като /etc/X11/xorg.conf:

Section "Device"
    Identifier    "Default Device"
    Option  "Coolbits" "1"
    Option    "NoLogo"    "True"
EndSection

А ако съществува, потърсете в него секцията

Section "Device"
    Identifier    "Default Device"

и в нея добавете

    Option  "Coolbits" "1"

След това рестартирайте компютъра, и когато се стартира, пуснете настройките на Nvidia от менюто „Система -> Nvidia X Server Settings“ (или с команда „nvidia-settings“).
Веднага ще забележите че се е появила нова страница – „Clock Frequencies“:

Там сложете отметка пред „Enable Overclocking“, и сте готови – вече можете да си играете с честотите.
Ако го правите за първи път и не сте сигурни какви честоти са подходящи, можете да засечете оптималните. Това става като от падащия списък под „Clock Frequencies“ изберете „3D Clock Frequencies“, и щракнете бутона „Auto Detect“. Ще измине известно време (в което най-добре не правете нищо), и програмата ще засече (уж) оптималните честоти. След това просто щракнете „Apply“.
При следващия рестарт честотите ще се върнат на стандартните.
Ако искате да направите настройката постоянна, трябва в настройките за автоматично стартиране на програми в работната среда, да добавите при влизане да се стартира следната команда:

nvidia-settings -a GPUOverclockingState=1 -a GPU3DClockFreqs=772,1172

В нея задължително замествате „772,1172“ с ВАШИТЕ честоти (реда е GPU,Memory).
В УСУ 8.1 това става от менюто „Настройки -> Системни настройки“. След това отивате в „Зареждане и изключване“, и избирате „Автоматично Стартиране“. Там щракате бутона „Добавяне на програма“, и в текстовото поле за команда въвеждате горната команда и щракате ОК:

ВАЖНО: Промяната на честотите на видеокартата носи известен риск. Ако изберете прекалено високи честоти е възможно да я повредите! Ако изобщо не знаете какво правите, най-добре преди това се разровете из форумите за овърклок, за да разберете какви са разумните граници за овърклок на вашата карта. Всичко е на ваша отговорност!