Тъй като невинаги човек има под ръка кабел за връзка между компютъра и таблета/смартфона с Android, ще ви покажа как можете да си прехвърляте файлове между двете устройства чрез използването на FTP.

Като за начало, трябва на Android устройството да си инсталирате FTP сървър. В Google Play има доста, но лично аз използвам вградения в ES File Explorer, който е напълно безплатен.
Можете да го инсталирате от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.estrongs.android.pop.
След инсталацията го стартирайте, и щракнете бутона за показване на контекстното меню на Android:

От менюто, изберете „Settings“. Това ще отвори настройките на ES File Explorer.
Превъртете ги надолу, докато стигнете до „Remote Settings“:

Влезте в „Remote Settings“ настройките, сложете отметка пред „Remote Manage“, и махнете отметката от „Close on exit“. Това ще активира FTP сървъра, и той ще се появи като иконка в областта за известия на Android:

Обърнете внимание кой е IP адреса под „Remote Manage“ – това е адреса на FTP сървъра ви. Също така, обърнете внимание и на „current port“ под опцията „Set Port“ – това е портът който се използва за връзката.

По подразбиране, FTP сървъра не изисква име и парола за достъп. Ако желаете да зададете такива – използвайте опцията „Set manage account“. В този пример обаче няма да използваме име и парола.
Последното нещо което трябва да направите, е да щракнете опцията „Create shortcut“ – тя ще създаде иконка върху работния плот на Android, от която ще можете бързо да активирате FTP сървъра:

С това настройките под Android приключват.

Идва ред на връзката от компютъра. Ще дам пример за УСУ 8.1 и за УСУ 7, и ще използваме стандартните FTP функции на файловия мениджър (може да използвате всякакъв FTP клиент, под всяка ОС).

За УСУ 8.1

Пуснете си файловия мениджър, и отидете на „Мрежа“:

След това щракнете „Добавяне на мрежова директория“. Това ще отвори нов прозорец, в който трябва да изберете типа на връзката (в случая – FTP):

Изберете „Трансфер на файлове (FTP)“, и щракнете бутона „Напред“.
В следващия прозорец ще попълните данните за връзката – IP адрес, порт, евентуално име и парола.
В „Име“ попълвате избрано от вас име – примерно „android“, в „Сървър“ – IP адреса (но само него – без „ftp://“ отпред), в „Порт“ – порта. Ако сте задали потребител – попълвате и него в „Потребител“ (ще бъдете попитани за парола по-късно – ако се изисква такава):

Щракнете „Запис и връзка“ – това ще добави нова иконка в „Мрежи“, от която ще можете да се свързвате в бъдеще, и ще покаже съдържанието на Android устройството ви в нов прозорец на файловия мениджър.

За УСУ 7

От менюто „Места“ изберете „Свързване към сървър“:

В прозореца който се отваря, попълнете съответните данни – IP адрес, порт, папка (може и празна), маркирайте „Добавяне на отметка“ и в „Име на отметка“ попълнете избрано от вас име (например android):

Щракнете „Свързване“, и готово!

За да изключите FTP сървъра на Android устройството (няма смисъл да точи батерия когато не го ползвате), отворете известията, и щракнете върху „ES FTP Server“.

Обикновено с този тип връзка не можете да развиете същата скорост която развирате при връзка директно с кабел, но върши работа.

Това е всичко!