Стремейки се да бъде една завършена и функционална операционна система, Убунту идва с предварително инсталирани програми за преглед, каталогизиране и редактиране на графични изображения. По-долу накратко ще ги представя.

EOG (Eye Of Gnome) – Това е основната програмка в Убунту за бързо разглеждане на изображения. Сред възможностите и са: поддръжка на 15 често срещани графични формата; запис в 4 различни формата; увеличаване/намаляване на изображенията; печат; поддръжка и четене на EXIF данните, записвани от цифровите фотоапарати; възможност за промяна на JPEG файлове без загуба на качество и някои други функции.

По същество това е малка и лека програма, чрез която набързо да отваряте различни изображения и да може да извършите няколко основни операции с тях.

F-Spot Photo Manager – Предназначението на тази програма е по-сложно. Тя се явява един вид библиотека на колекциите ви от изображения. Сред възможностите и са: внасяне на снимки от папка или цифров фотоапарат;корекция на цветовете; прехване на ефекта “червени очи”; проразмеряване и изрязване на изображения; добавяне допълнително текстово описание (tag) към изображенията;преглед и сортиране на изображенията по папки или месец на заснемане; търсене по описание на снимка; преглед на пълен екран (fullscreen); директен запис на диск на избрани изображения; изпаращане по е-поща; качване в сайтове като Flickr и др.


Тази програма има какво да предложи и вероятно ще се хареса на потребители, които имат големи колекции от снимки в множество папки.

GIMP (GNU Image Manipulation Program) – За незапознатите мога да кажа, че това е най-добрата програма за обработка на растерни изображения с отворен код. Самият факт, че често е сочена като безплатен аналог на програми от ранга на Adobe Photoshop и PaintShop Pro, говори достатъчно за качествата и. За GIMP е трудно с няколко думи да се опишат възможностите, които предлага: пълен комплект от инструменти за рисуване; възможности за прилагане на преливане и заглаждане на изображенията; поддръжка на алфа канал, слоеве и канали; маски; текстови слоеве; инструменти за трансформация и селекция на части от изображението; безкраен брой операции за отмяна/повторение; голям брой филтри; поддръжка на скриптове, даващи възможност за автоматизирано извършване на действия; архитектура позволяваща към GIMP да се добавя разширена функционалност (plugins) и още и още…

GIMP далеч надхвърля нуждите на обикновените потребители като средство за редактиране на изображения. В този смисъл трудно бихте се изправили пред ситуация, при която искате да редактирате изображение, а GIMP да не може да помогне.

Накратко това бяха основните програми за преглед/каталогизиране/редактиране на изображения, които са част от Убунту. С тях списъкът налични за инсталиране програми далеч не се изчерпва. Много повече програми са достъпни само на едно щракване с мишката чрез софтуера за управление на пакетите в Убунту Synaptic. До него впрочем може и да не се стигне, тъй като горните програми представляват един удачен и подходящ за ежедневни нужди избор.