usu-security-camera

Тръгвате на почивка, но искате от време на време да хвърляте по един поглед какво се случва в дома ви без да давате пари за скъпа охранителна камера?
Много просто – с помощта на програмата motion, dropbox, една проста web-камера и един нетбук с УСУ (или Ubuntu). Инструкциите са за УСУ 8.x, но са приложими и за други версии.
Дори не ви е нужен реален IP адрес, въпреки че в такъв случай няма да можете да гледате камерата в реално време, а само снимки, правени през избран интервал от време или при засичане на движение.
Може да се използва всякакъв компютър, но е по-удачно да използвате нетбук, тъй като има многократно по-малка консумация на енергия, плюс това лесно можете да го поставите (скриете) където си искате.

Ако използвате нетбук, вероятно той си има собствена камера, така че може да използвате нея – просто ще трябва да го оставите така, че камерата да покрива желаното място за наблюдение.
Dropbox се използва като място, където се съхраняват снимките – тези коиото се правят през определен интервал, а също така и при засечено от камерата движение.
Предполагам че знаете какво е Dropbox, но ако не знаете – това е онлайн услуга за съхранение на файлове, която ви дава определено безплатно пространство за съхранение.

И така, да започваме!

Първо – нуждаете се от инсталиран Dropbox. Можете да се регистрирате и да го изтеглите от тук – http://db.tt/D2Iznqo
Няма да се спирам подробно на него, защото темата на статията е друга, а и вместо него, може да използвате произволна аналогична услуга за синхронизация на файлове.
По подразбиране, той използва папката /home/ПОТРЕБИТЕЛ/Dropbox, където „ПОТРЕБИТЕЛ“ е вашето потребителско име.
В моя случай, това е /home/lokster/Dropbox, но при вас, естествено ще е различно.
За примера ще приемем че искате снимките да се записват в /home/ПОТРЕБИТЕЛ/Dropbox/camera.

Следващата стъпка е инсталацията на пакета motion. Може да го направите от мениджъра на пакети Synaptic, в менюто Система -> Мениджър на пакети (Synaptic), или като изпълните следната команда в Терминал (Система -> Терминал (Konsole)):

sudo apt-get install motion

След инсталацията, трябва да отворите като администратор (root) файла /etc/default/motion. Може да го направите от файловия мениджър, чрез десен бутон на мишката върху файла, и избор на „Отваряне като администратор“.
В този файл, променете реда „start_motion_daemon=no“ на „start_motion_daemon=yes“.
Запишете, и затворете файла.

След това отворете като администратор файла /etc/motion/motion.conf – в него се съдържат настройките на камерата (редовете започващи с „# “ са коментари, и можете да ги игнорирате).

Ето и настройките които трябва да промените:

 • width 640 – ширина на снимките/видеото
 • height 480 – височина на снимките/видеото
 • framerate 25 – честота на снимките (в кадри/сек.) при засечено движение
 • ffmpeg_cap_new off – ако е включено, генерира и avi видео от снимките със засечено движение
 • ffmpeg_timelapse 20 – позволява ви да си направите timelapse видео – прави снимка през определен интервал (в секунди) и ги обединява в едно видео, което се изпълнява с нормална скорост
 • ffmpeg_timelapse_mode monthly – през какъв период timelapse видеото да се прекъсва и да се генерира с ново име на файла (за моите нужди – ежемесечно)
 • ffmpeg_video_codec mpeg4 – какъв кодек да се използва за timelapse видеото
 • target_dir /home/lokster/Dropbox/camera – къде да се съхраняват снимките и видеото. Не забравяйте – при вас пътя до Dropbox е друг!
 • webcam_maxrate 25 – честота на кадрите когато гледате камерата през браузъра
 • webcam_localhost off – ако е „on“ ограничава камерата да може да се гледа само от същия компютър през браузър
 • control_authentication име:парола – име и парола за вход в настройките на камерата чрез отваряне на http://localhost:8080. Трябва да изтриете „;“ от началото на реда!
 • webcam_port, control_port – на кои портове ще е достъпна камерата, и съответно настройките й. По подразбиране са 8081 и 8080 и не е нужно да ги променяте.

Има и още интересни настройки, но за нашите нужди и това е достатъчно.

След като приключите с настройките, запишете файла.
Накрая може да стартирате програмата чрез команда

sudo service motion start

Отворете адрес http://localhost:8081 в браузъра и се уверете че програмата работи (освен това, се стартира автоматично след рестартиране).
Ако започнете да се движите пред камерата, тя ще направи снимки и ще ги качи в Dropbox (след това можете да ги гледате от всякъде, където има Интернет).
Или пък, ако компютъра ви е с реален IP адрес и е директно свързан с Интернет – може директно да гледате камерата в реално време като заредите http://вашият-IP:8081 (но не забравяйте и че всеки друг би могъл да я гледа, стига да знае IP адреса и порта на който работи камерата).
Малко допълнителни съвети:

 • ако Интернет връзката ви минава през рутер, трябва в настройките му за пренасочване на портове да добавите да пренасочва 8081 към вътрешния IP адрес на компютъра ви.
 • ако реалният ви IP адрес е реален но е динамичен (сменя се след всяка връзка или рестарт на рутера), можете да заобиколите проблема чрез използване на услугите на DynDNS – там си правите регистрация, която ви дава домейн име „нещо.dyndns.info“ или нещо подобно. След това ако рутера ви поддържа DynDNS (повечето поддържат) си го настройвате да използва тази регистрация, така че при зареждане на http://нещо.dyndns.info в браузъра всъщност да зарежда вашият текущ реален IP (а когато IP адреса се промени, рутера автоматично актуализира информацията за него). Лично аз използвам тази услуга, и ми върши добра работа.

Не се впускам в излишни обяснения за тези две неща, тъй като те не са предмет на текущата статия, а и има предостатъчно информация по въпроса.

Лично аз многократно съм се възползвал от това решение за наблюдение когато отсъствам. Осигурява известно спокойствие, въпреки че не се знае каква полза ще има в случай на кражба…
Имайте предвид че ако нетбука е на видно място, може да вземат ТОЧНО НЕГО, още преди да е успял да качи снимките в Dropbox, и това би било истинска ирония… 🙂

Успех, и дано да нямате нужда от услугите на тази програма…