- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Warsow – як deathmatch, при това – свободен

Стига със сухарските настройки на firewall-и, отдалечени сесии и bash-скриптове! Време е за малко забавление!

Затова, реших в тази статия накратко да ви представя една много сполучлива игра, от която поне аз (lokster) и svetli останахме много доволни след като я поиграхме в мрежа. Добрата новина е че играта е свободна, и я има както за Linux, така и за Windows.
Става дума за футуристичния 3D Shooter Warsow [1].
Warsow е базиран на небезизвестния Quake3 графичен енджин, и изглежда доста приятно. Визията му е в стил „кибер-пространство“ – ако сте гледали култовият научнофантастичен филм Tron [2] от 80-те години, или сте играли играта Tron 2.0 [3], ще се сетите за какво става на въпрос. Като допълнение към тази визия, ефектите в играта са направени да изглеждат леко анимационно – особено експлозиите, пушеците и т.н.

Режимите на игра които Warsow предлага са 6, като всичките са мрежово ориентирани:

Deathmatch (FFA) – класическия режим „всеки срещу всеки“
Duel (1 on 1) – само двама играчи играят един срещу друг
TDM (Team Deathmatch) – два или повече отбора играещи един срещу друг
CTF (Capture the flag) – два отбора играещи един срещу друг, като целта на всеки отбор е да плени знамето на противника и да го занесе в „базата“ на отбора.
Instagib – един от любимите ми режими на игра! Подобен е на стандартния deathmatch, но всички оръжия са премахнати от картата, а играчът разполага само с едно оръжие с безкрайни амуниции, което не прощава (т.е. убива с един изстрел).

Имате възможност да играете във всеки един от тези режими и срещу ботове (компютърно контролирани играчи). Изкуственият им интелект не може да се сравнява с този на ботовете от Unreal Tournament или ботовете за различните модификации на класическия Half-Life, но въпреки това се справят задоволително.

Игра през Интернет също се поддържа, и винаги има доста активни сървъри, към които можете безпроблемно да се свържете и да премерите сили с истински хора. Естествено, връзката ви трябва да е стабилна за да изпитате удоволствие от играта през Интернет.

Арсеналът на играта, разполага със седем различни оръжия. Те, въпреки че визуално не приличат на нищо познато, всъщност са hi-tech варианти на класическите оръжия, познати от други подобни игри (ако въпросът ви измъчва – да, има „ракети“ 🙂 ).
Всяко оръжие има два типа амуниции – „слаби“ и „силни“. Когато вземете дадено оръжие, то е със „слаби“ амуниции. Амунициите които събирате докато се движите из картата са „силни“. Типът амуниции с които оръжието стреля, не може да се избира – ако имате „силни“ амуниции за текущото ви оръжие, то стреля с тях. Когато свършат – започва да стреля със „слаби“. Но не се подвеждайте – „слабите“ амуниции всъщност не са изобщо слаби, и също са способни да превърнат опонентите ви в мръвки 🙂

Откъм количество карти на които можете да играете, също няма да останете разочаровани – броят им е около 40, и повечето са просторни. Под „просторни“ имам предвид че не са клаустрофобични и от тип „арена“, познати ни повечето Quake3 базирани игри (и най-вече от самият Q3).

Под Убунту можете да инсталирате играта от мениджъра на пакети от менюто Система -> Администриране -> Мениджър на пакети (Synaptic). Там избирате пакета warsow, и след това цъкнете бутона „Прилагане“. Ще се инсталира и пакета warsow-data. След като се инсталира, играта е достъпна от менюто Програми -> Игри -> Warsow.
Версията за windows можете да изтеглите от http://www.warsow.net/?page=download
Инсталационният размер на играта е около 200MB.

Ето и кратко клипче от геймплея: