Ако сте като повечето Убунту потребители, най-вероятно използвате работната среда GNOME. Въпреки това, съм сигурен че имате инсталирана поне една програма която зависи от библиотеките на KDE, и по-точно – Qt. Програмите които са предназначени за друга работна среда, обикновено изобщо не се връзват визуално с тази която вие използвате. Това важи и в този случай.
Пример за такива програми са Skype, SMPlayer и др.
За да ги накарате да използват същата визуална тема, която използва GNOME, трябва да инсталирате пакета qgtkstyle.
Трябва само да добавите следните хранилищата с пакети ако сте с Убунту 8.04:

deb http://ppa.launchpad.net/martin-espinoza/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/martin-espinoza/ubuntu hardy main

или ако сте с предстоящия 8.10

deb http://ppa.launchpad.net/martin-espinoza/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/martin-espinoza/ubuntu intrepid main

Как се добавят нови хранилища, можете да прочетете към края на статията Инсталиране/премахване/актуализиране на софтуер в Убунту с помощта на Synaptic

След като сте добавили тези хранилища, презаредете списъка с пакети от бутона „Презареди“, изберете пакета qgtkstyle и натиснете бутона „Прилагане“.

Сега трябва да кажете на Qt приложенията да използват GTK темата, като отидете в менюто Система -> Предпочитания -> Настройки на QT 4. В прозореца който ви се отваря, от падащият списък Select GUI Style изберете GTK:


След това, от менюто File, изберете Save:

Готово! Вече всички програми базирани на Qt ще изглеждат като останалите ви GNOME/GTK приложения.

Накрая има една забележка: по незнайни причини, Skype винаги използва темата CleanLooks. За да го накарате да използва GTK темата, трябва да го стартирате с команда

skype --disable-cleanlooks

Можете направо да промените командата с която skype се пуска от менюто Програми. За целта, цъкнете с десния бутон върху него, и от там изберете „Редактиране на менютата“. След това цъкнете на „Интернет“, маркирайте „Skype“, и натиснете бутона „Настройки“. В прозорчето което ви се отваря, в текстовото поле срещу надписа „Команда“, въведете skype –disable-cleanlooks:

После натиснете бутона „Затваряне“, и накрая – пак „Затваряне“.
Готово!