usu-banner-2014-04-07

Има голяма вероятност вече да сте разбрали, че от днес официално спира поддръжката на масово разпространената, но и морално остаряла операционна система Windows XP.

Какво означава това?

Означава, че от днес нататък, без значение колко сериозен дефект се открие в операционната система, НИКОЙ няма да работи върху отстраняването на проблема. Дори това да означава, че някой може с едно щракване да открадне личните ви данни, или да превърне компютъра ви в „зомби“, изпращащо спам.
Антивирусният софтуер, колкото и да е добър, НЯМА да може да осигури надеждна защита на ОС със спряна поддръжка.

Ако сте един от потребителите, които все още използват тази ОС, то вие сте поставени пред няколко възможности за избор – да продължите да я ползвате (и да си носите последствията), да си закупите по-нова версия на въпросната ОС, да я изпиратствате (масова практика), или да…

Изберете УСУ Линукс!

usu-linux

Като за начало – напълно свободен е! Освен че е безплатен, това означава и че е изграден на базата на софтуер с отворен код и идва без „скрити изненади“. Т.е. ВИЕ имате контрол над компютъра си, а не ние. Това ви дава пълната свобода съвсем легално да го инсталирате на колкото си искате компютри и да правите каквото искате с него!
Забравете типичните български поговорки че евтиното излиза скъпо и че много добре не е на добре. Понякога са верни, но когато става дума за свободен софтуер – не могат да са по-далеч от реалността.

Ако досега не сте използвали Линукс – БЕЗ ПАНИКА!
В този сайт можете да намерите всякаква помощна информация, а във форумите ни има предостатъчно хора, които биха ви помогнали, ако се затруднявате, така че не се притеснявайте да задавате въпроси!
Също така разполагаме и с подробно ръководство за употреба на стандартните програми, включени в дистрибуцията.

Отново – БЕЗ ПАНИКА! Не е нужно да четете или научавате всичко – достатъчно е да се ориентирате къде са файловете ви, откъде се стартират програмите, как да се свържете с Интернет и в процеса на работа ще се ориентирате сами (и ще поискате да научите още)!
Ако външният вид на дистрибуцията не ви харесва – всеки един елемент подлежи на настройка и персонализация – външния вид на прозорците, бутоните, тапетите на работния плот и т.н.

Ако имате познат или приятел от който сте чували страшни неща за Линукс, свързани с писане на команди и т.н. – игнорирайте ги! В повечето случаи всичко е силно преувеличено.
В реалността програмите се инсталират с няколко щраквания, а драйвери за хардуер почти няма нужда да се инсталират (освен за видеокартата, което пак става с няколко щраквания)!

Програмите в менюто са с описателни имена, така че да можете лесно да се ориентирате коя програма какво прави. Например „Слушане на музика (Clementine)“, „Мултимедиен плейър (VLC)“, и т.н.
Някои от програмите в УСУ може вече и да са ви познати – браузъра Firefox, офис пакета LibreOffice, пощенския клиент ThunderBird, Skype и т.н.

Ако пък играете игри на компютъра си – не се притеснявайте! Вече има много игри които работят безпроблемно с Линукс – дори най-известната система за онлайн разпространение на игри Steam вече има поддръжка за Линукс и поддържа близо 400 заглавия, в това число и такива като Portal, Counter Strike, DOTA, Metro Last Light, Serious Sam 3, и много други!

УСУ Линукс има три разновидности, всяка от които е предназначена за различен тип потребители.

  • УСУ Десктоп – това е най-пълната разновидност, която съдържа в себе си богат набор от образователни приложения, предназначени за употреба в образователната сфера – от ученици, учители и т.н.
  • УСУ Мини – това е основната разновидност, която е и най-вероятно да отговаря на вашите нужди. В себе си съдържа всичко необходимо за ежедневна и офис работа (плюс забавления). Ако смятате да ползвате УСУ вкъщи или в офиса – тази версия е за вас.
  • УСУ Нетбук – това е специално експериментално издание, предназначено за нетбуци (малките лаптопчета със слаб хардуер)

И така, посетете официалната страница на УСУ Линукс, и направете своя избор!

След като го изтеглите (под формата на ISO файл), вижте възможностите за инсталиране:

Запишете УСУ на DVD носител и го изпробвайте от него
Създайте си зареждаща флашка с УСУ и го изпробвайте от нея

И при двете, УСУ се зарежда в така нареченият „жив“ режим, който ви позволява да пробвате операционната система, без да я инсталирате.

А ако решите да я инсталирате – просто трябва да щракнете „Инсталиране на УСУ“…

УСПЕХ!!!