usu-screen-recording-logo

Инструкциите са валидни за УСУ Линукс 9

В настоящата статия ще ви покажа как лесно и бързо може да запишете действията които извършвате на екрана във видео файл.
Тази функционалност е полезна ако искате да направите видео уроци, да се запишете как играете на любимата игра, или пък нещо съвсем друго.
Записването става чрез програмата Simple Screen Recorder, която идва стандартно инсталирана в УСУ 9.
Можете да я стартирате от менюто с програми -> Мултимедия -> Запис на екрана (Simple Screen Recorder):

usu-screen-recording-0

Към момента интерфейсът на програмата не е преведен на български, но смятаме да го направим при първа възможност.
Ако сте с видеокарта на Nvidia има вероятност при първото стартиране програмата да ви зададе въпрос дали искате опцията Flipping да бъде изключена, тъй като води до дефекти при записа.
Изберете „Yes, Always“:

usu-screen-recording-1

На следващия екран просто щракнете „Continue“:

usu-screen-recording-2

Ще се отвори основният прозорец на програмата, от който можете да изберете четири различни режима на запис:

usu-screen-recording-3

  • Record entire screen – запис на целия екран. Ако имате повече от един монитор, може да изберете от кой екран да се записва.
  • Record fixed rectangle – записване на правоъгълна област от екрана. От бутоните „Select rectangle“ (избор на област) или „Select window“ (избор на прозорец) избирате областта за запис. Имайте предвид че ако изберете „Select window“ областта за запис ще обхване избрания прозорец, но ако по време на запис преместите прозореца с мишката той ще излезе от областта и няма да бъде записан.
  • Follow the cursor – ако избраната резолюция за запис е по-малка от екранната резолюция, правоъгълникът който обхваща областта за запис ще следва курсора на мишката, така че да е винаги видим.
  • Record OpenGL (experimental) – алтернативен начин за запис на OpenGL, полезен при запис на игри. Записва целия екран, и може да се използва с WINE.

При последния режим от бутона „OpenGL Settings…“ ръчно се задава пътя до изпълнимият файл на играта, за да може програмата да го стартира и да се „прикачи“ към графичната й подсистема (т.е. програмата записва само това което се вижда в прозореца на играта).
При останалите режими се записва всичко, и можете да пускате и спирате всякакви програми преди и по време на записа.

В текущия пример ще ви демонстрирам именно последния режим на запис.
И така – изберете го, и след това щракнете „OpenGL Settings…“. Ще се отвори следния прозорец:

usu-screen-recording-4

В него, в „Command“ трябва да въведете пълният път до изпълнимия файл на играта, а в „Working directory“ – папката в която се намира изпълнимият файл.
В текущия пример ще ви покажа как да записвате от OpenG, а играта която ще записваме е… Minecraft 🙂
Защо точно Minecraft? Защото е страшно популярна и занимателна игра, чиито потребители обичат да се записват докато играят.
При мен играта се стартира от jar файл, намиращ се в /media/disk2/games/Minecraft/TE_Minecraft-1.7.9.jar. Съответно в „Command“ въвеждаме следното:

java -jar /media/media/games/TE_Minecraft-1.7.4.jar

В „Working Directory“ въвеждаме „/media/media/games/Minecraft/“.
Специално в избрания случай има една особеност – пред пътя до jar файла се слага и „java -jar …“ – просто така се стартират изпълними jar файлове.
Ако искахте да стартирате игра под WINE, командата щеше да бъде

wine /път/до/играта.exe

А пък ако си беше нативно Линукс приложение, просто щеше да бъде пълния път до изпълнимия файл, без нищо допълнително.
Запомнете: този метод се използва само ако играта/програмата използва OpenGL!

Накрая щракаме „Close“ за да се върнем към предишния прозорец.
В него има още няколко интересни опции:

  • Frame Rate – честота на кадрите на записа. За видео уроци става и с 5-10 кадъра, но ако записвате игри е добре да изберете 25 или 30 за да се получи хубаво (стига компютъра ви да може да се справи).
  • Scale Video – скалира видеото. Например, ако играта се пуска на 1920×1080, може да изберете тази опция за да зададете желаната резолюция за видеото. По-ниска резолюция означава по-малък файл и по-малко натоварване по време на запис.
  • Record Cursoe – дали да се записва и курсора на мишката
  • Record Audio – дали да се записва звука който се чува. По подразбиране записва от изхода на звуковата карта, т.е. каквото чувате вие, това ще се чува и на записа.

След като сте направили желаните настройки, щракнете „Continue“ за да преминете на следващата стъпка.
На нея може да настроите къде да се запише файла, както и каква компресия и качество да се използва. Стандартно избраните стойности са напълно приемливи, но може да си поиграете с тях до постигане на желаното от вас качество.
Няма да се спирам на различните възможни комбинации от кодеци, тъй като това което е избрано стандартно е добра комбинация (Matroska файл с H264 видео и Vorbis аудио). Единствено трябва задължително да изберете къде да се записва файла от бутона „Browse…“.
След това, опцията която най-много ви интересува е „Constant Rate Factor“. По-ниски стойности означават по-високо качество, по-голям файл и по-голямо натоварване по време на запис, а по-високи – обратното.
Опцията „Preset“ е подобна, но не се отразява на качеството, а на скоростта компресия. „Ultrafast“ е най-бърза, и натоварва най-малко процесора, но генерира най-големи файлове. „Veryslow“ – обратното.
Вас ви интересуват опциите „ultrafast“ и „superfast“. Другите не са много подходящи за запис на екрана.

usu-screen-recording-5

Сега остава единствено да щракнете бутона „Continue“. Това ще ви отведе на следващата стъпка, и ще стартира избраната игра:

usu-screen-recording-6
Имайте предвид че записът не започва автоматично – трябва по време на игра да щракнете Ctrl+R за да го пуснете. След това може да спирате на пауза и да продължавате записа пак с Ctrl+R.
Когато приключите, спрете играта, и щракнете „Save Recording“.

Сега проверете дали записът е станал добре:

Ето и още едно видео, записвано чрез опцията „Record the entire screen“. Този път съм записал Unreal Tournamenr 3 работещ под WINE: