IMG_20140909_145825

Asus N56JR e мултимедиен лаптоп със солидна изработка и достатъчно мощен хардуер, който безпроблемно може да поеме мултимедийните ви, че и игровите нужди. Бидейки позициониран в малко по-високия клас, той идва с някои допълнителни екстри, чието предназначение е да направят използването му още по-приятно изживяване. Една от най-характерните особености на модела е външния бас-говорител, който в комбинация с вграденото озвучаване на Bang & Olufsen прави звученето на лаптопа едно от най-добрите, които можете да намерите на пазара.

За съжаление, от ASUS са избрали свързването на външния говорител да става чрез специален, нарочен за целта аудио порт, което в по-голяма степен ви прави зависими от това доколко са добри драйверите за аудио картата. Под Windows производителят е предоставил специален драйвер, но за Линукс няма такъв. Допълнително от това, при зареждане на УСУ Линукс (а вероятно и на други Линукс дистрибуции), ще установите, че външния говорител не се засича от системата. Това, разбира се, е неприятно – всеки от нас очаква всичко винаги просто да работи. За щастие, със съвсем малко усилия, можете да активирате външия бас-говорител и да се радвате на очакваното чудесно звучене. Ето как може да стане това:

  • Инсталирайте си пакета alsa-tools-gui. Той ще ви осигури няколко графични инструмента, чрез които ще имате по-пълен достъп до звуковата подсистема.
  • След като инсталацията приключи от менюто с приложения си пуснете Мултимедия > HDAJackRetask. Би трявало да видите подобен прозорец:

hdajackretask1

  • В горната част на прозореца от падащато меню Select a codec изберете Realtek ALC663 и от Options изберете Show unconnected pins:

hdajackretask2

  • В интерфейса намерете Pin ID: 0x16 и сложете отметка срещу Override, след което от падащото менюто под отметката изберете Internal speaker (LFE):

hdajackretask3

  • Натиснете Apply now, за да приложите промените, след което пуснете някакъв звук, за да проверите дали тази настройка е подействала при вас. Възможно е да се наложи да си отворите звуковите настройки на средата, за да донастроите звученето, въпреки че поначало това не е необходимо.
  • Ако всичко е наред и най-сетне бас-говорителя свири според очакванията, можете да направите тази настройка постоянна, така че да не ви се налага друг път да я правите отново. За целта от интерфейса на програмата натиснете бутона Install boot override. Така по време на всяко зареждане настройката ще се задава автоматично, а вие ще имате работещ бас-говорител.

N56JR не е единствения модел на компанията с подобна аудио система. Друг модел, за които описаната по-горе процедура може би ще бъде аналогична, е например N56VZ, а вероятно и някои други. Решението не е идеално – така активиран, външния говорител е закачен към десния аудио канал, така че ако поради някаква причина този канал бъде загушен, то и басовете ще изчезнат. В бъдеще може би това решение ще стане излишно, с появата на по-правилно работещ драйвер за Линукс, но за момента то е единственото работещо и дава задоволителен резултат.