- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Настройване на външния бас-говорител на ASUS N56JR под УСУ Линукс

IMG_20140909_145825 [1]

Asus N56JR e мултимедиен лаптоп със солидна изработка и достатъчно мощен хардуер, който безпроблемно може да поеме мултимедийните ви, че и игровите нужди. Бидейки позициониран в малко по-високия клас, той идва с някои допълнителни екстри, чието предназначение е да направят използването му още по-приятно изживяване. Една от най-характерните особености на модела е външния бас-говорител, който в комбинация с вграденото озвучаване на Bang & Olufsen прави звученето на лаптопа едно от най-добрите, които можете да намерите на пазара.

За съжаление, от ASUS са избрали свързването на външния говорител да става чрез специален, нарочен за целта аудио порт, което в по-голяма степен ви прави зависими от това доколко са добри драйверите за аудио картата. Под Windows производителят е предоставил специален драйвер, но за Линукс няма такъв. Допълнително от това, при зареждане на УСУ Линукс (а вероятно и на други Линукс дистрибуции), ще установите, че външния говорител не се засича от системата. Това, разбира се, е неприятно – всеки от нас очаква всичко винаги просто да работи. За щастие, със съвсем малко усилия, можете да активирате външия бас-говорител и да се радвате на очакваното чудесно звучене. Ето как може да стане това:

hdajackretask1 [2]

hdajackretask2 [3]

hdajackretask3 [4]

N56JR не е единствения модел на компанията с подобна аудио система. Друг модел, за които описаната по-горе процедура може би ще бъде аналогична, е например N56VZ, а вероятно и някои други. Решението не е идеално – така активиран, външния говорител е закачен към десния аудио канал, така че ако поради някаква причина този канал бъде загушен, то и басовете ще изчезнат. В бъдеще може би това решение ще стане излишно, с появата на по-правилно работещ драйвер за Линукс, но за момента то е единственото работещо и дава задоволителен резултат.