- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Как да стартираме произволни Android приложения в УСУ с помощта на Chrome

usu-chrome-android

Това което ще ви покажа е много експериментален (и вероятно нестабилен) метод за стартиране на произволни приложения за Android в УСУ 9.x с помощта на Google Chrome.

Става въпрос за разширението ARChon (https://github.com/vladikoff/chromeos-apk/ [1]) – модифицирана версия на Android Runtime for Chrome, което Google включиха в Chrome OS, и което засега позволява да стартирате съвсем ограничен брой приложения, и то само ако имате Chromebook.
За разлика от него, ARChon позволява да стартирате произволно приложение на всеки компютър с Chrome. Или поне да ОПИТАТЕ да го стартирате, тъй като не всички ще сработят така. От експериментите които направих, установих че дори и някои просто игри работят, но не опитвайте да стартирате приложения, които разчитат на услугите на Google.
Процесът на инсталиране на APK файловете включва малко ръчна работа, но не е кой знае какво.

И така, да започваме!

Първо – уверете се че имате актуална версия на Google Chrome (поне 37).
Изтеглете https://bitbucket.org/vladikoff/archon/get/v1.0.zip [2] и го разархивирайте в папка по ваш избор.
Стартирайте Chrome, и от менюто отворете Инструменти -> Разширения:

usu-archon-1 [3]

Сложете отметка пред „Режим за програмисти“:

usu-archon-2 [4]

Щракнете бутона „Зареждане на разпакетирано разширение…“ и изберете папката в която разархивирахте ZIP архива преди малко.

usu-archon-3 [5]
След това от мениджъра на пакети Synaptic инсталирайте пакетите npm, nodejs и noedjs-legacy или го направете чрез команда:

sudo apt-get install npm nodejs nodejs-legacy

На страницата на ARChon се споменава и нуждата от инсталиране на пакета ib32stdc++6, но при мен с 64-битово УСУ 9.1 работеше и без него, така че го пропуснете.

Когато пакетите се инсталират, изпълнете следната команда в терминал:

sudo npm install chromeos-apk -g

Сега вземете някой APK файл от телефона (намират се в /data/app) и го копирайте някъде на компютъра.
Отворете терминал в папката, в която е APK файла, и изпълнете следната команда:

chromeos-apk име-на-файла.apk --archon

Например:

chromeos-apk com.audioaddict.di-1.apk --archon

Това ще обработи APK файла и създаде папка с името му. Отворете пак Chrome, и от бутона „Зареждане на разпакетирано разширение…“ изберете тази папка.
Това ще инсталира самото приложение като разширение в Chrome, и дори ще можете да го стартирате от менюто с приложение на Chrome (а и от менюто с програми без да е нужно да пускате първо Chrome).

Не забравяйте че това е абсолютно експериментален метод – по-скоро демонстрация, отколкото нещо което да се ползва ежедневно (поне засега).
Не открих и възможност за достъп до реалната файлова система на компютъра, което значително ограничава възможностите.
Приложения които тествах и изглежда че работят:

DI.fm [6] Cut The Rope [7] Photo Grid [8] gReader [9] IMDB [10] Evernote [11] ClickO [12]

В името на науката опитах и с някои по-тежки игри от сорта на Dead Trigger, но естествено нямаше положителен резултат…

Една хитрост: ако искате някое от приложенията да може да се скрива на иконка в областта за уведомяване (до часовника) трябва да щракнете с десен бутон върху иконката на менюто с програми, и от там да отворите „Редактиране на програмите“:

usu-edit-menu [13]

След това намерете иконката на приложението, щракнете върху нея, и вдясно сложете отметка пред „Поставяне в системния панел при стартиране“.

Накрая щракнете бутона „Запис“ горе в лентата с инструменти.
Това е полезно за приложения от типа на DI.fm и други подобни, които работят предимно на заден фон (за да не ви заемат излишно лентата със задачи).

Друга хитрост: ако искате приложението да се стартира в режим „таблет“ (т.е. с по-голям прозорец) или „пейзаж“ отворете файла „manifest.json“ от папката на приложението и променете „formFactor“: „phone“ на „formFactor“: „tablet“, или „orientation“: „portrait“ на „orientation“: „landscape“. След това рестартирайте приложението.