- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Как да свържем PlayStation 3 джойпад с УСУ – част 2

В предишната статия ви показах как да свържете PlayStation 3 джойпад с УСУ с помощта на няколко команди.
В тази статия ще ви покажа как да направите същото, но с помощта графичния интерфейс, като по този начин ще добиете лесен достъп до някои допълнителни опции.
Това става чрез програмата QtSixA, която идва от хранилището, споменато в предишната статия [1]. Както вече писах, тази програма има един бъг, който й пречи да работи коректно, и затова за простота ви показах как да направите ръчно настройката. По този начин обаче сте ограничени откъм настройките които можете да правите.
За щастие този бъг в QtSixA може да бъде заобиколен много лесно, така че да си ползвате програмата безпроблемно.

И така, от мениджъра на пакети Synaptic се уверете че имате инсталиран правилния пакет sixad или sixad-gasia, както и qtsixa. След това отворете един терминал (от менюто с програми -> Система -> Терминал), и в него изпълнете това:

sudo sed -i 's/--start|-start|start|-s/--start|-start|start|-s|--force/g' /usr/bin/sixad

Това е единственото което трябва да направите!

Вече можете да стартирате QtSixA от менюто с програми -> Инструменти -> Sixaxis Joystick Manager:

usu-sixaxis-3 [2]

Програмата изглежда така:

usu-qtsixa-2 [3]

Вероятно от предишната статия си спомняте че джойпада първо трябва да бъде еднократно сдвоен с компютъра. Това става като първо го свържете чрез USB кабел, и след това от менюто Tasks изберете „Pair device to PC“:

usu-qtsixa-3 [4]

Ще се покаже диалогов прозорец, в който избирате типа на устройството – в случая го оставяте както си е, и просто щракате бутона „Next“:

usu-qtsixa-4 [5]

На следващата стъпка джойпада би трябвало да се сдвои успешно:

usu-qtsixa-5 [6]

Уверете се че накрая виждате надпис „Setting master bd_addr to …“. Ако не го виждате, значи програмата не е успяла да засече bluetooth устройството ви (случва се понякога).
Най-лесно е просто да рестартирате компютъра и да опитате пак.
Накрая щракнете Finish.

Вече можете да изключите джойпада от кабела.
За да го свържете чрез bluetooth трябва първо трябва от менюто Tasks -> Root Actions да изберете „Force connection“, и след това да щракнете PS бутона на джойпада:

usu-qtsixa-6 [7]

Ако връзката е успешна, програмата ще покаже информация:

usu-qtsixa-7 [8]

С това всичко е готово! Можете да я затворите ако искате, и да играете!
Сдвояването се прави всеки път когато искате да го свържете с друг компютър или ако преди това сте играли на друг компютър с този джойпад. Tasks -> Root Actions -> Force connection и щракането на PS бутона се прави всеки път когато искате да го свържете.
Ако щракнете с десен бутон на мишката върху джойпада в списъка в лявата част на прозореца можете да конфигурирате някои допълнителни възможности.

Например можете да конфигурирате джойпада да се използва за контролиране на мишката и някои бутони – трябва да сложите отметката „Enable Input“, и след това да изберете профил който да се използва, а също така да инсталирате и пакета xserver-xorg-input-joystick.

Когато приключите да играете, трябва да щракнете бутона „Disconnect All“, и от менюто Tasks -> Root actions да изберете Stop Sixad.

Лично аз предпочитам методът, описан в предишната статия – много по-бърз и лесен е, и в общия случай е предостатъчен.

Това е всичко – джойпада би трябвало да работи и да се засича дори и под Wine.
Приятна игра!