Fresh Player ви позволява да използвате най-актуалната версия на Adobe Flash под Линукс, която е с архитектура PPAPI, дори и в браузъри, които не поддържат PPAPI. Като например Firefox, който поддържа архитектурата NPAPI, и като резултат е ограничен да използва по-стара версия на Adobe Flash (11.2).

Fresh Player работи като „мост“ между приставката и браузъра.

Ето какво трябва да направите за да използвате най-новия Adobe Flash:

  1. Изтеглете и инсталирайте Google Chrome от тук. Това е необходимо, тъй като браузъра съдържа в себе си нужната версия на Adobe Flash.
  2. Пуснете си мениджъра на пакети Synaptic от менюто с програми -> Система -> Мениджър на пакети (Synaptic), и инсталирайте freshplayerplugin
  3. Деинсталирайте пакетите adobe-flashplugin, adobe-flash-properties-gtk, adobe-flash-properties-kde
  4. Копирайте файла /usr/share/doc/freshplayerplugin/freshwrapper.conf.example в домашната ви папка, в подпапка „.config“. Ако не виждате такава папка – щракнете Ctrl+H за да се покажат скритите файлове. След това прекръстете току-що копирания файл от „freshwrapper.conf.example“ на „freshwrapper.conf“
  5. Пуснете / рестартирайте Firefox, и заредете някоя страница, използваща Flash – ако всичко изглежда ОК, значи всичко е ОК 🙂 Евентуално може да ви попита за разрешение дали да задейства приставката (което е нормално и трябва да го разрешите).
  6. Щракнете с десен бутон върху Flash плейъра за да видите версията му:
    usu-freshlayer

Ако не искате да имате инсталиран и Google Chrome, трябва да копирате папката /opt/google/chrome/PepperFlash някъде (може и в домашната ви папка), и след това във файла /home/lokster/.config/freshwrapper.conf да промените стойността на променливата „pepperflash_path = “ така че да сочи към новия път на файла libpepflashplayer.so.
След това може да деинсталирате Chrome.

Имайте предвид че поддръжката на PPAPI във Firefox която осигурява Fresh Player е неофициална, така че е възможно да има някой бъг от време на време. За сметка на това пък получавате версия на Adobe Flash, която използва сигурна архитектура.

Инструкциите са за УСУ 9