- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Дискриминация… по операционна система!

Случи се наскоро… По телевизора излъчваха финалните кадри на супер отегчителният VIP Brother 2. Точно по това време се наложи със Саши и Дидка да отидем до спалнята за да го занимаваме с бебешката гимнастика и да го подготвяме за къпане. Та аз се сетих че като абонат на БТК АДСЛ имам право на безплатно гледане на живо излъчване от Къщата. И понеже Дидка следеше предаването, викам си, я да и направя това удобство и да пусна на лаптопа да си гледа докато сме далеч от телевизора. Зареждам аз страницата и що да видя – ведро ме посреща надпис:

“За да гледате на живо какво се случва в къщата на VIP Brother 2 е необходимо да разполагате с Операционна Система Windows. “

Проверих второ, трето зареждане – същото съобщение за грешка. Сега малко пояснение. На лаптопа си имам абсолютно легален Windows XP… който изобщо не използвам. Като потребител със право на свободен избор съм избрал напълно безплатната операционна система Убунту 7.04 (http://www.ubuntu.com/). Това е модерна и във всяко отношение конкурентна ОС… с тази разлика че е безплатна , сигурна и с пъти по-функционална от всичко, което може да предложи Майкрософт. Лично твърдо мнение. Точка. Сега, от опит знам, че последното нещо с което може да има проблеми Убунту или която и да е друга модерна ГНУ/Линукс ОС е пускането на поточно видео. Изпробвал съм на много сайтове с всякакви формати поточно видео и не съм имал проблем. Затова това нагло съобщение за грешка ме изненада неприятно и впоследствие ме ядоса. Като възпитан потребител попитах администратора на сайта кое точно налага подобно ограничение… но до момента нямам отговор. Това е меко казано глупаво изискване. Та нали от сайта може да си осигуриш и платен достъп до живото излъчване. Ами ако си платя абонамент и след това се окаже, че за да гледам спокойно трябва да се бръкна още 150лв и нагоре за да си имам задължително Windows на компютъра? Или пък ще трябва да си го изпиратствям – то и без това у нас си е практика това… С липсата на отговор и с тоталната незаинтересованост аз за себе си намерх отговор защо този надпис е там. Там е… ами просто защото Майкрософт са поръчали и платили да е там. Все пак сайта е посещаван, което си го прави добро място за малко реклама. То и без това и БТК имат “промоция”, в която дават уж изгоден компютър, които познайте с каква оперционна система е? Точно такааа, с Windows. Но за БТК скоро в друг пост…

Потребител съм на Linux.
При отваряне на страницата на която трябва да гледам на живо къщата, ми се съобщава че има грешка, и е нужно да разполагам с Windows. Аз искам да се възползвам от услугата за гледане на живо, но НЕ искам да закупувам друга ОС (минимум $150) само за да се възползвам от услуга която струва 10лв… Не е логично да има такива изисквание, тъй като форматът под който е потокът ви (wmv9) може да бъде възпроизвеждан под Linux без никакви проблеми.
След като вие изкуствено и напълно ненужно ми налагате използването на друга операционна система, която аз не искам, и няма да закупя, НЯМА, повтарям НЯМА да се възползвам от платената ви услуга.
Незнам кой има изгода да губите потенциални клиенти, но определено който е сложил това изкуствено изискване на сайта е сгрешил.

Не очаквам да ми отговорите. И не очаквам темата да остане дълго. Изненадайте ме!