В предишни статии разгледах по-сериозните страни на Убунту. В настоящата ще представя забавната му страна в лицето на включените в него игри. Повечето операционни системи от доста време насам включват в себе си поне няколко малки, забавни и времегубещи игрички. Убунту не е останал назад от това неписано правило. Всъщност той изпъква с едни гърди напред пред Windows, да речем, по отношение разнообразието на игрите. След инсталация на Убунту има 17 готови игри. Почти всички са логически в по-голяма или по-малка степен, така че ако не си падате по подобен род игри ще трябва да си инсталирате допълнително по ваш вкус. От избраните игри по-популярните са:

1. 4-в-редица – Много популярна игра позната и под името 4-в-линия. Игра с пулове, в която целта е първи да подредите четири пула хоризонтално/вертикално/диагонално, като същевременно пречите на противника да направи своята редица. Играта поддържа и мрежови режим.

2. Пасианс – Колекция от различни разновидности (80) на тази игра. Включва в себе си вариант на игра познат под името Freecell, познат на доста хора от Windows.

3. Мини – За къде без тази класика? :) Целта е чрез логическо мислене и малко помощ от страна на компютъра да познаете къде са скрити мините в игралното поле.

4. Махджонг – Вид пасианс от Изтока, чиято цел е да се избират двойки от еднакви плочки докато се изчисти игралното поле или не останат двойки.

5. Еднакви – Популярна пъзелна игра, чиято цел групиране и изчистване на обектите на игралното поле с възможно най-малко действия. Позната и под името Jawbreaker.

6. Судоку -логическа игра с японски произход.Целта е да се запълни игралната решетка от 9х9 така, че всяка колона, ред и всяка от деветте 3х3 кутии да съдържа цифрите от 1 до 9. Играта може силно да варира като размер на игралното поле и сложност.

7. Тетрис – Неумиращата класика, въплътила в себе си пределна простота и голяма забава. Описанието е излишно…

8. Шах – Царят на логическите и стратегически игри. Изпълнението на тази игра в Убунту има възможности за смесена игра срещу машина/човек, промяна на изгледа (включително в 3D режим) и поддръжка на различни игрови двигатели (engines).

Това бяха по-полярните от 17-те игри включени в Убунту. Видно е, че изборът им не е случаен и в него личи стремеж за задоволяване на различни вкусове.

Разбираемо е обаче, че предложенията по-горе далеч не са достатъчни за хора, наричащи себе си геймъри. За тях в списъкът с игри достъпен чрез Synaptic има предложения на още заглавия обхващащи различни жанрове – FPS, RTS, RPG, Sim, Racing и др. Отделно от тези безплатни предложения за Убунту са налични и доста комерсиални заглавия: Alpha Centauri, Civilization: Call To Power, Cold War, Darwinia, Doom 3, Doom 3:RoE, Heavy Metal: F.A.K.K. 2, Neverwinter Nights + exp., Postal 2, Quake 3, Quake 4, Rune, Second Life, Serious Sam 2, Tribes 2, Unreal Tournament /2003/2004/2007, Uplink, X2, X3 и други.

Въпреки изброените заглавия, за момента ГНУ/Линукс и Убунту в това число, определено изостават по брой на поддържани комерсиални заглавия. Това се дължи в голяма степен на популярността на Windows платформата и DirectX. Радващо е, че ситуацията вече може би се променя и някои от големите разработчици на игри през последните няколко години осигуряваха и продължават да осигуряват поддръжка за ГНУ/Линукс.

Надявам се горните няколко абзаца да са дали представа за възможностите на Убунту за забава. Трябва да се има предвид, че далеч не съм обхванал всички заглавия и налични игри – например достъпните чрез WINE-емулатора на Windows среда, които не са малко и сред тях има хитове като World of Warcraft и CounterStrike. Пълен и постоянно обновяван списък с всички достъпни за Убунту игри може да се намери на адрес: http://doc.gwos.org/index.php/Native_Games

и на адрес

http://doc.gwos.org/index.php/Non_Native_Game