Наскоро станах горд притежател на MP4 плеър Diva FX-62, “производство” на Дейзи Мултимедия. Ето такъв:

Основното му качество е, че може да пуска AVI файлове с XVID компресия за видеото и MP2 за звука.
Софтуерът, който идва с него, е меко казано куц – много дървен frontend за mencoder, който не стига, че разполага с абсолютно ограничени възможности, но и не може да монтира субтитри вътре в самия видео файл. А също е и тромав.
Затова реших да направя собствен софтуер за конвертиране на видео, съвместим с плеърите от тази серия, и с възможност за по-голям контрол над процеса на конвертиране, както и с възможност за монтиране на субтитри директно в AVI файла.

Ето как изглежда моят софтуер за конвертиране (който също е mencoder frontend):

Програмката е съвместима с всички плеъри от тази серия, които имат възможност за възпроизвеждане на AVI (XVID). Единствено е нужно да събразите каква е резолюцията на екранчето на плеъра ви, и да я зададете, защото иначе файла няма да може да ви тръгне.

Предварително се извинявам че интерфейсът е на Английски – в следващата версия ще има и Български превод, но засега е това.

Кратки инструкции за ползване
В “Input video” изберете видео файлът който ще конвертирате. В “Input subtitle” изберете субтитрите (ако има такива). По подразбиране, при отваряне на видео файл, програмката търси субтитрите автоматично – това са .sub, .srt или .txt файлове, носещи същото име като входния файл. Така че, ако субтитрите са именувани коректно, би трябвало да се засекат автоматично.
При отваряне на видео файл, по подразбиране за изходен файл се избира файл в същата директория като входния, носещ същото име, но с наставка _converted. За отваряне на видео файлове може да използвате drag&drop, т.е. от Windows Explorer хванете файла и го завлечете върху зеленото поле за входен файл на програмката.

Ако няма да правите настройки на компресията, а се задоволите с тези по подразбиране, просто натиснете “Run”. И чакайте…

Ако искате да конвертирате множество файлове, но с еднакви настройки, направете следното: след като сте настроили всичко, натиснете бутона “Add“, и така ще добавите файлът като задача за по-нататъшно изпълнение. След това отворете следващият файл който ще конвертирате, и пак натиснете “Add“. За да си спестите цъкане, може просто да маркирате отметката “Auto add to batch“, и така при всяко отваряне на файл той автоматично се добавя в списъка за конвертиране. След като приключите с избора на файлове, натиснете “Run batch” за да се стартира конверсията на списъка с файлове. И чакайте…

Всички настройки на програмата имат hint, така че ако се чудите за какво е дадена опция, просто задръжте мишката върху нея за да ви се покаже кратко описание.

Ако не знаете какво правите – просто се задоволете с подразбиращите се настройки – те са задоволителни, така или иначе.

Можете да изтеглите viDrop (така се казва програмата) от тук. (размер: 7.51 MB) редактирано – тази връзка вече не е актуална! Вижте тази статия за да разберете откъде да свалите актуалната версия.

Забравих да отбележа: програмката е за Windows, разпространява се под GPL3 лиценз, и е писана с AutoIt 3. Сорс кодът е включен в инсталатора.

При забелязани бъгове пишете тук (със сигурност ИМА, и чакат да ги откриете…). Ако имате препоръки/коментари – също пишете. Добре са дошли.

Приятно конвертиране! :)

Отварях го, и мога да ви кажа, че производителят на контролера на паметта му е Samsung, а самата памет е Hynix – така че, както виждата изобщо не е “куче марка” отвътре.