Като сме на вълна linux, рекох да споделя последното ми “преживяване” с Windows XP.
Малко предистория: доскоро компютъра ми беше със скромните 384MB RAM. Беше разпределена в два модула – единият 128MB DDR333, а другият 256MB DDR400. Реших да добавя още един модул – 256MB DDR400.
Не беше марков – както и другия 256. Само този от 128MB е Spectec. Та, купих го и го пъхнах в последния останал свободен DIMM слот. И си пуснах PC-то. YES! Тръгна от първия път… упс, грешка. В момента в който щеше да изкара login екрана на XP, ме зарадва със син екран със съобщение за грешка “PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA”. “Добре”- викам си, сигурно не съм я наместил добре. Но за съжаление и след наместването, резултата пак беше същия. Размествах трите модула в различни слотове – нулев резултат. Пробах всеки един по отделно – работят си без грешка. Пробах всеки един в комбинация с някой от останалите два – пак си работят. Само когато са трите заедно имаше син екран. Тук няма да спомена че при повечето сини екрани които изкарваше Windows, се получаваха и грешки в MFT на някой от дяловете, най-често BOOT дяла, и след всяка такава грешка трябваше да влизам в Recovery console на XP за да ги оправя…сами пресметнете колко време отне целия експеримент. Но това не е важно.
Както и да е – примирих се че ще извадя 128-ицата, така поне ще имам работещи 512MB.
Но преди да я извадя, реших да видя как ще реагира Linux на нея. Понеже съм фен на минимализма, използвам Slax Linux в live-install верся (за това по-късно). Стартирах систематa под Slax, и о чудо! Посрещна ме конзолния login (така и трябваше). root, ******, и хоп вътре сме. startx и хоп – стартира ми се декстопа (Xfce). Цък, цък, стартира ми се и 3D средата (Beryl). Всичко си работеше. поразцъках малко – файлов мениджър, и т.н… На няколко пъти се чуха бипкания от PC-speaker-а, което означава че имаше все пак kernel грешки (в dmesg | tail се виждаше че има). Но все пак системата работеше. Дори пуснах игра под Wine – доста старичката Shadowman (понеже друго нямах под ръка в момента). Тръгна. Реших че ми е достатъчно, и тръгнах да излизам от X сесията. Чак тогава системата увисна, и трябваше да рестартирам.

Или накратко:
Windows+някакъв конфликт между модулите памет:
син екран при стартиране+скапване на файловата система на boot дяла

Linux+някакъв конфликт между модулите памет:
работи си, пуска се 3D среда, игри и от време на време бипка за грешки, заби чак при излизане от системата

Допълнение: паметите са ЗДРАВИ. И трите модула. Тествах ги с memtest86+, и при нормални честоти и тайминги (т.е. без овърклокл) нито един модул не даваше грешки.

Изводите оставям за вас.