- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Контрол на клавишната комбинация Ctrl+Alt+Backspace под Убунту 9.04

Тези от вас, които са решили отрано да са в компанията на все още неизлязлата версия 9.04 на Убунту, може би са забелязали, че клавишната комбинация Ctrl+Alt+Backspacе, с която се рестартира Х сървъра, вече не работи. Въпросната забрана беше въведена след дълга (и изпълнена със спорове) дискусия и целта и е да предпази обикновените потребители от ненужното и използване.

Ако все пак личните ви предпочитания са твърдо за това, тази комбинация да си е активна(както са моите например), имате контрол върху нея с помощта на пакета dontzap. Пакетът влиза в стандартната инсталация на Убунту 9.04, така че няма нужда да го инсталирате.

За да изключите забраната си пуснете един терминал и в него въведете командата:

sudo dontzap -d

За да я включите пък изпълнете:

sudo dontzap -е

Това е – бързо и лесно.

Ако ли пък желаете да сложите забрана върху използването на Ctrl+Alt+Backspace в някоя от по-старите версии на Убунту, натиснете Alt+F2 и въведете gksu gedit /etc/X11/xorg.conf, за да отворите конфигурационния файл на Х сървъра. В него намерете частта, започваща с

Section „ServerFlags“

и в нея добавете реда

Option    „DontZap“    „False“

така че да стане напр. в този вид:

Section „ServerFlags“
Option    „DontZap“    „False“
EndSection

След това е необходимо да рестартирате системата или поне да излезете до екрана за вписване, за да влезе промяната в сила.