В тази кратка статия ще ви покажа как можете да упражните фин контрол върху тъчпада на преносимия си компютър. Обикновено настройките му по подразбиране са приемливи, но винаги може да решите, че желаете да има по-бързо двойно цъкане или пък по-висока чувствителност.

За целта ще ви трябва програмата gsynaptics. Преди да продължите трябва да уточня, че разглежданата по-долу програма работи само в случай, че тъчпада ви използва драйвера synaptics. В огромна част от преносимите компютри се използва именно той, така че имате добри шансове настоящата статия да ви е от полза. Все пак ако искате да проверите предварително, трябва да пуснете вградената в Убунту програма за преглед на хардуера или пък да използвате по-удобно средство като hardinfo. Намерете частта Input Devices и прегледайте дали някъде в нея е упоменат Synaptics Touchpad:

Ако намерите такова устройство, можете да продължите.

Сега е време да инсталирате gsynaptics. За целта си пуснете мениджъра на пакети Synaptic, потърсете и инсталирайте пакета gsynaptics.

Преди да пуснете програмата, трябва да подготвите графичния сървър Х за използването и. За да извършите това, натиснете Alt+F2 и въведете командата

gksu gedit /etc/hal/fdi/policy/shmconfig.fdi

В отворилия се празен файл поставете следният текст, след което го запазете и затворете:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
<deviceinfo version="0.2">
 <device>
  <match key="input.x11_driver" string="synaptics">
   <merge key="input.x11_options.SHMConfig" type="string">True</merge>
  </match>
 </device>
</deviceinfo>

Сега рестартирайте системата за да влязат промените в сила. След това може да пуснете gsynaptics от Система – Предпочитания – Touchpad:

Настройките са обособени в четири подпрозореца, касаещи общи настройки, почукване, превъртане и ускорение. Промените, които решите да направите, влизат в сила моментално.

Приятна работа!