На тази страница можете да откриете подробно сравнение между последните две версии на Убунту и на Windows, които засягат инсталацията, времената за зареждане и спиране, заеманият обем, общата производителност и още куп др. показатели. По-долу реших да сложа извадки от нея, за онези които изпитват затруднение с английския език или пък искат да получат представа набързо.

Естествено гледайте на показаните данни винаги с едно наум – никога не можа да се гарантира, че са напълно достоверни или универсални. И все пак мисля, че от тях можете да извлечете определени изводи, касаещи темповете на развитие на Линукс (в лицето на Убунту) и на Windows през последните години.

Тестовете са проведени на една и съща система с процесор Intel Core i7 920, 6ГБ системна памет, 2х500ГБ твърди диска. Показаните по-долу резултати са средни от обикновено 3 последователни опита. От страна на Убунту са използвани последната официална версия 8.10 и последната алфа версия 9.04. От страна на Windows това са Ultimate версиите на Vista и бета версията на Windows 7. Всички инсталации са правени без никакви последващи оптимизации и настройки и системите са обновени с последните си кръпки преди началото на тестовете. С тези уговорки нека разгледаме по-интересните резултати:

  • Време за инсталиране на операционната система.

Измерено е в секунди от момента на пускане на компютъра до момента на зареждане на работеща система:

Разликата в полза на Убунту е очевидна. Трябва да се отчете фактът, че по време на инсталация Windows пуска тест за да прецени възможностите на системата.

  • Брой цъкания с мишката за извършване на инсталацията.

Това е трудно да бъде наречен представителен тест, но пък има така да се каже психологическо значение по отношение на възприемане на процеса на инсталация като по-лесен:

Резултатът макар и непредставителен е интересен – двойно по-малко цъкания за Убунту. Това, което не е споменато и е липсата на последователни рестартирания за завършване на инсталирането при Убунту и наличието на доволно количество такива при Windows – нещо лично изпитано от мен наскоро по време на инсталацията на бета версията на Windows 7.

  • Използвано дисково пространство след инсталацията.

Напомням отново, че няма добавян никакъв допълнителен софтуер:

Разликата е меко казано потресаваща в полза на Убунту. Windows независимо в коя от версиите си, заема между  4 и 5 пъти повече дисково пространство. Няма как да не спомена, че в тези под 2,5ГБ Убунту побира доста пълна колекция от приложения  – офис пакет, пощенски клиент, интернет четец, торент клиент, редактор на изображения и какво ли още не. Това, което е учудващо лично за мен, са твърденията на Microsoft, че Windows 7 ще бъде оптимизиран за нетбуци. При обем между почти 8 и 11ГБ мога да видя един куп нетбуци, които просто няма да могат да поемат тази операционна система. Още повече, че това е „гола“ ОС и тепърва ще трябва да си добавяте всичките необходими ежедневни програми, които немунуемо ще заемат още място.

  • Времена на зареждане и спиране.

При времената за зареждане може да се каже, че резултатите са по-изравнени, като трябва да се отчете, че тук Windows 7 бие Убунту с почти 10 секунди:

През пролетта ще видим, дали обавеното за Убунту 9.04 силно съкратено време за зареждане ще се окаже вярно.

При спирането определено Убунту се справя по-добре и всъщност взема преднина през Windows

  • Дискова производителност.

Тук са проведени 4 теста: копиране на големи  файлове от USB на твърд диск; копиране на големи файлове между два твърди диска; копиране на малки файлове между USB и твърд диск; копиране на малки файлове между два твърди диска. Големите файлове са били 39 в една папка с общ размер от 399 МБ, а малките – 2154 в 127 папки с общ размер 603 МБ. Ето и резултати от тестовете:

Windows 7 може да се похвали с най-бърз транфер при копиране на големи файлове между два диска, където е редно да се отбележи, че изпреварва Убунту с приблизително секунда. За сметка на това при копирането на малки файлове се представя близо 5 пъти зле от Убунту и 4 пъти от Vista.

Предварително искам да предупредя, че целта на тази статия не е да разпали поредния глупав спор под линия за това, коя операционна система е по-велика. Целта и е чисто информативна с надеждата, че може да бъде от полза за някои от вас.