От около година-две хит на сезона в разкрасяването на Работната площ станаха т.нар джаджи (gadgets) – малки (модерно изглеждащи) програмки, интегриращи се в Работната площ, които предоставят разширена функционалност в различни аспекти – часовник, календар, бележки, задачи, състояние на системата, проверка на поща, бързо стартиране на други програми и каквото още се сетите. Ако не ме лъже паметта, такива джаджи се появиха първоначално в Mac OS. В последствие в Windows света първо се появиха като разширения на Opera (ако греша, поправете ме…), започна да ги предлага и Google Desktop… Аа, да и щях да забравя – превърнаха се в една от широко рекламираните екстри на Windows Vista. В Линукс… е, в Линукс почти винаги има достойни алтернативи, но никой не си прави труда да шуми около тях. Сега ще стане дума за един (и той далеч не е единствен) начин и вие да се сдобиете с функционални джаджи под Убунту. Става дума за пакета gDesklets. Той може да се инсталира чрез Synaptic. След инсталацията програмката се стартира от Програми-Помощни програми-gDesklets, като ви посрещна този начален екран:

Забележка: При gDesklets джаджите се наричат desklets, а в БГ превода фигурират като плотами. Става въпрос за едно и също нещо.

Той съдържа информация, която може да ви е от полза по-късно, затова я прочетете. Заедно с основния прозорец на програмата, ще забележите, че се появява и икона в системната област за уведомяване (приличащата на пъзел). От нея може да се извиква отново основният прозорец на програмата, в случай, че е затворен.

Основният прозорец съдържа всички джаджи, разпределени по категории съобразно предназначението си – календари, инструменти, статус и т.н. Избирането на определена категория в лявата част на прозореца, води до показване на прилежащите и джаджи в дясно.

Активирането на избрана от вас джаджа е лесно – просто щракнете два пъти върху името и, след което позиционирайте показалеца на мишката някъде върху незаета част от Работната площ. След секунда-две там ще се появи и самата джаджа. Ако местоположението и не ви устройва, може лесно да я преместите чрез цъкане и задържане на среден бутон на мишката или пък чрез дясно цъкане върху джаджата и избор на Move desklet. Цъкането с десен бутон също ще ви даде и достъп до настройките на дадената джаджа. Сега вече колко и какви джаджи ще си сложите зависи само от вас.

Забележка: Не всички джаджи винаги се пускат. Понякога изкарват съобщение за грешка, а в по-редки случаи е възможно и да „увисне“ програмата. Ако увисне, може да стартирате един Терминал и в него да напишете killall gdesklets. Тъй като gDesklets помни, кои джаджи са били избрани предходният път, може да се получи неприятна ситуация, при която с всяко стартиране програмата увисва. Но и тя е разрешима. Отворете си домашната папка, с ctrl+H накарайте Nautilus да покаже скритите файлове и папки (тези с точка в началото); намерете папката .gdesklets и просто я изтрийте. По този начин ще изчезнат всички настройки на програмата и при следващото пускане ще може да започнете на чисто. Все пак това не се случва толкова често, така че не се тревожете. 🙂 При мен до увисване на gDesklets, водеха RSS джаджите, но при вас може да е различно…

Приятно ровене из джаджите и не прекалявайте с тях (както аз на екрана по-долу 😉 )

Допълнение: При желание може и вие да допринесете на промяната или създаването на нови джаджи. За повече информация:

1. http://www.gdesklets.de/

2. http://develbook.gdesklets.de/book.html

Допълнение: Тези от вас които искат да инсталират gDesklets на 64-битово Убунту, вижте коментара на smoke2 по-долу.