Много често при ровене в мрежата се случва човек да попадне на някой PDF, DOC или XLS файл и да не е сигурен дали информацията в него ще му свърши работа. В такива случай е по-удобно файла да се покаже директно в прозореца на Firefox, където да го прегледате и ако ви трябва, да го запазите. Когато става дума за PDF и ако използвате Линукс версията на Adobe Reader, можете да преглеждате тези файлове чрез предлагана от приложението добавка. В Убунту обаче си има вграден нелош четец на PDF документи в лицето на Evince. Той работи по-добре и изисква по-малко ресурси от оригиналния четец на Adobe… обаче няма интеграция с Firefox. Същото важи и OpenOffice – за да прегледате някой текстов документ, таблица или презентация от Мрежата първо ще трябва да я свалите и чак след това да я видите.

Днес ще ви представя едно приложение, с чиято помощ ще накарате Firefox да отваря вградено всякакви файлове, които по принцип не поддържа, като извиква външни приложения. Ето и пример за функционалността, която ще можете за получите – PDF и XLS файлове, отворени вътре в Firefox:

За да имате и вие подобна функционалност, пуснете си мениджъра на пакети Synaptic и инсталирайте пакета mozplugger. При следващото пускане на  Firefox новата функционалност вече трябва да е налице. Макар в настоящата статия погледа да е насочен към типичните офис файлове, важно е да знаете, че mozplugger е универсално решение, което осигурява вградено показване на разнообразни аудио, видео и въобще всякакви файлове.

Поведението на mozplugger се контолира от файла mozpluggerrc, намиращ в папката /etc. Ако решите да го редактирате има два начина – да го отворите с администраторски права (натиснете Alt+F2 и въведете gksu gedit /etc/mozpluggerrc) или да си го копирате в домашната папка в подпапка .mozilla (във файловия браузър натиснете Ctrl+H за да видите файловете и папките с точка пред името си), откъдето можете да си го отворите с обикновени права. Във втория случай промените, които правите в него ще касаят единствено вашия потребителски профил.

Ако решите да редактирате файла, обезателно трябва да прочетете помощната страница на mozplugger. За целта от менюто Програми – Помощни средства си пуснете Терминал и въведете командата:

man mozplugger

Редактирането на файла обаче едва ли ще ви е нужно, тъй като в него има преварително зададени настройки, обхващащи често използваните файлови формати и приложения.

Приятна работа!