Както може би знаете, нова версия на Убунту излиза като по часовник на всеки 6 месеца. Обикновено тя е нещо повече от просто осъвременяване на софтуера и в нея намират място нови решения, искани от потребителите промени и други неща с различна степен на полезност. За пример може да погледнете какви са основните акценти в задаващата се нова версия на Убунту – http://www.ubuntu.com/testing/gutsybeta. Ако вече имате инсталирана текущата версия, лесно може да я надстроите, като преминете през няколко стъпки:

1. Натиснете Alt+F2 и в прозореца, който ще се отвори, напишете следната команда: update-manager -c -d.

2. След като се отвори Диспечерът на актуализации, натиснете бутона Проверка, за да се опреснят софтуерните източници. В резултат на това, би трябвало да се появи съобщение за налична нова дистрибуция. Натиснете бутона Надграждане.

3. Ще ви се даде възможност да прочетете бележките към изданието-чисто информативна стъпка. Хвърлете им един поглед и натиснете Upgrade.

4. С натискането на Upgrade започва същинската подготовка за инсталация. По това време всякакви допълнително вкарани от вас източници на софтуер, ще бъдат временно забранени. Не се тревожете, след надграждането ще може бързо да ги включите отново.

5. Ако между текущата и новата версия има програми, които вече отпадат като част от Убунту, ще бъдете уведомени кои са те. Тук също няма повод за тревога. Обикновено на мястото на отпадналите идват нови, по правило по-добри.

6. След като подготовката приключи, ще видите информация какво предстои да бъде направено и приблизително колко време ще отнеме. За да продължите, натиснете Стартиране на надграждането.

Сега вече трябва да се въоръжите с търпение, тъй като на практика ще трябва да свалите от Мрежата един цял нов диск. Дано имате бърза (и неограничена) връзка… Когато изтеглянето на пакетите приключи, вече ще трябва да вземете по-дейно участие в надграждането, тъй като периодично ще трябва да потвърдите въпроси за една или друга програма. Нищо сложно впрочем, обикновено въпросите и възможностите за избор от ваша страна са ясни. Когато надграждането приключи напълно, ще бъдете подканени да рестартирате системата. Направете го и се радвайте на новите удобства в Убунту! 🙂

Важно пояснение: Преди да се захванете с надграждане е желателно основните метапакети на Убунту да са непокътнати – Ubuntu-desktop, Ubuntu-minimal и т.н. В противен случай могат да възникнат усложнения – счупени пакети, липсващи зависимости и др., които да ви помрачат радостта. И се надявам, че не сте се възползвали от услугите на Automatix (споко, ако се чудите какво е това, значи не сте застрашени 😉 )…

Ако пък не разполагате с бърза (и неограничена) връзка, или изобщо нямате такава, то тогава за вас са налице и други начини за надграждане. Повече за тях може да прочетете на: https://help.ubuntu.com/community/GutsyUpgrades