Тези от вас, които са се престрашили да опитат Линукс и са останали доволни от него, вероятно все още пазят и Windows-а си… за всеки случай. Ако е така, то сте изпадали в ситуацията да желаете да погледнете нещо от Линукс дяловете си, докато сте под Windows. Заради затворената си природа, Windows не може да чете други файлови системи освен тези на Microsoft. Обикновено решението е едно – рестартиране и зареждане на Линукс. Ако често се налага да го правите, това става леко досадно. За щастие, програмисти с умения и желание, са успели да решат това неудобство. Става дума за програмата EXT2IFS – EXT2 installable file system. Тя осигурява достъп за четене/писане до файлови системи тип ext2 и производните им ext3. Ако тези файлови системи не ви говорят нищо, не се тревожете. При инсталацията си повечето Линукс дистрибуции (вкл. Убунту) използват именно ext3 файлова система. EXT2IFS е безплатна (но не свободна) и е миниатюрна по обем (под 500kb).

Инсталацията е проста:

След като свалите програмата от тук, стартирайте я и следвайте инструкциите за инсталиране.

На екрана по-горе, чрез слагане на отметката, правите възможно да се съхраняват файлове по-големи от 4ГБ. Следващата стъпка е по-важна, тъй като на нея ще зададете кое устройство как да се разпознава от Windows.

В зелен цвят се показват намерените Линукс устройства. Чрез падащо меню може да изберете съответната (неизползвана) буква, под която устройството ще се появява в My Computer. След като определите буквите на устройствата, продължете с Next, докато завърши инсталацията.

С това програмата е готова за действие. За да проверите, отворете си Windows Explorer и вижте какво показва.

Приятна работа!

Забележка: Имайте предвид, че програмата не е подходяща за публични компютри. Това произтича от факта, че ви се осигурява пълен достъп до Линукс дяловете и това напр. би позволило да се изтрият важни файлове или да се намирят важни пароли. Имайте една на ум по този въпрос…

За други особености и известни проблеми може да видите на:

http://www.fs-driver.org/faq.html – често задавани въпроси

и

http://www.fs-driver.org/troubleshoot.html – известни проблеми