Преди вече мнооого време бях писал ревю на Slax Linux (част1 част 2).
Ако правилно си спомням, още тогава бях обещал да напиша още статии по въпроса, включително и това как можем да го инсталираме в Live-HDD режим заедно с Windows. При този режим, Slax е инсталиран на същия дял на който е и Windows (говорим за XP), като по никакъв начин не му пречи и не го „съсипва“. При стартиране на системата, имате избор дали да стартирате Slax или Windows, а пък ако решите че Slax не е за вас, цялата деинсталация се прави с изтриването на 2-3 папки и премахването на един ред от boot.ini файла на Windows (нищо сложно или страшно).
Видях че под една старите статии за Slax има коментар в който един читател ме пита дали е възможно Slax да се инсталира така, и реших че е време да напиша тази статия, за отговоря на него и другите като него, задаващи си същия въпрос.

Е… да започваме!
Първата ни стъпка е да си свалим най-новата версия на Slax от http://www.slax.org/get_slax.php?download=tar. Файлът е около 190 МБ голям, и ще ви отнеме някоя и друга минута да се свали (е… зависи от скоростта на връзката ви).
Файлът който се сваля е един .tar архив, който можете да отворите на практика с всяка сносна архивираща програма.
В случая аз използвам 7-Zip, тъй като е свободна.
След като сте отворили файла със 7-Zip, ще видите съдържанието му:

Селектирайте двете папки с мишката, цъкнете бутона „Извличане“, и в отворилият се диалогов прозорец попълнете полето „Копиране в:“ с името на дяла върху който е Windows, т.е. C:\ и натиснете бутона „OK“:


След като сте разкомпресирали файловете на Slax, може да изтриете .tar архива, тъй като той повече няма да ви трябва.
Сега е ред да настроите Boot мениджъра на Windows да зарежда Slax.
NTLDR (т.е. boot мениджъра на Windows) естествено не може да зарежда директно какъвто и да е Линукс, затова е нужно да се използва програмата WinGrub (която на своя страна инсталира boot мениджъра GRUB).
Отидете на адрес http://sourceforge.net/projects/grub4dos/files/WINGRUB/WINGRUB%200.02%20Build%206/ и цъкнете върху WINGRB0206.EXE за да го свалите.
След като файлът се свали, го стартирайте и инсталирайте. Това ще създаде нова иконка в стартовото меню –  Programs – WinGrub – WinGrub GUI. Стартирайте я, и следвайте инструкциите по-долу.
Ще ви се покаже първата стъпка от инсталацията на WinGrub, в която трябва да изберете опцията Full и да цъкнете бутона „Next“:

В следващият прозорец, оставете мястото за инсталиране да е това което си е, и натиснете бутона „Install“:

След инсталацията, в стартовото меню на Windows ще се е появил пряк път към WinGrub. Стартирайте го:

В прозореце на WinGrub, от падащият списък „Profiles“ изберете „default“:

След това, от менюто „Tools“ изберете „Base Setup“:

и в следващият прозорец в „Choose Drive“ изберете редът който започва с „C“ (първият ред), сложете отметка пред „Copy stage files“, и след това цъкнете бутона „OK“:

След това, пак от менюто „Tools“ изберете „Install Grub“:

В следващият прозорец, от падащият списък „System Drive“ изберете „C“, сложете отметка пред „BOOT.INI“, в „Title“ напишете „Slax Linux“ и натиснете бутона „Install“:

Сега би трябвало пак да се намирате в главният прозорец на WinGrub. Цъкнете с десния бутон на мишката в полето „Menu Table“ и от показалото се контекстно меню изберете „Insert“:

След това, в полето „Title“ напишете „Slax“:

Сега цъкнете с десния бутон на мишката върху празния списък под полето „Title“, и от контекстното меню изберете „Edit“:

Ще ви се отвори един прозорец в който може да пишете нещо… В него въведете следния текст, и натиснете „OK“. Ето текста:

root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz ramdisk_size=6666 root=/dev/ram0 rw autoexec=xconf;telinit~4 changes=/slax/
initrd /boot/initrd.gz

Ето и прозореца:

След като го затворите, пак ще сте в главния прозорец. В него, пак в списъка под „Title“ цъкнете с десния бутон на мишката, и от менюто този път изберете „Save“:

Сега от менюто „File“ изберете „Save As“:

Запишете файла като C:\Grub\menu.lst.

С това настройката на GRUB/NTLDR е завършена!
Сега може да отворите папката C:\BOOT, и да изтриете от нея ненужните файлове, като задължително оставите файловете vmlinux и initrd.gz:

Накрая, две забележки:

  • първо – ако искате да „деинсталирате“ Slax, е нужно да изтриете папките c:\slax и c:\boot, да отворите файла c:\boot.ini и от него да премахнете реда C:\GRLDR=“Slax Linux“. След това може да деинсталирате и WinGrub от „Add/Remove Programs“. Оставям това изцяло на вас.
  • второ – ако по някаква причина скапете вашия Slax или му объркате много настройките има просто решение на проблемите ви – изтрийте всичко от папката C:\slax\changes. Това ще изгуби всякакви промени които сте правили, и всякакви файлове които сте запазвали в домашната ви папка на Slax (затова, по-добре съхранявайте файлове на други места, а не в ~/ папката ви в слакс). Всичко ще стане като при нова „инсталация“.
    Тъй като файловете които Slax създава в C:\slax\changes са малко особени и с нестандартни имена, може да не можете да изтриете тази папка от Windows. За да я изтриете, първо я прекръстете под Windows на нещо друго – примерно changes_1 (за да не я използва вече Slax), след това си пуснете Slax, намерете тази папка в /mnt/sda1/slax/ и я изтрийте (sda1 при вас може и да е друго име, но е нещо подобно).

Това е. Успех!